ta'ita'i tupuaga

I le vaitau o le 1960, o tagata faigaluega faʻasaienisi ma faʻatekonolosi na faʻatupuina diodes moli-emitting LED e faʻaaoga ai le mataupu faavae o le semiconductor PN junction light-emitting.O le LED na atiae i lena taimi na faia i le GaASP, ma o lona lanu e mumu.A maeʻa le toeitiiti atoa le 30 tausaga o le atinaʻe, e mafai e le LED lauiloa ona faʻaalia le mumu, moli, samasama, lanumeamata, lanumoana ma isi lanu.Ae ui i lea, o LED paʻepaʻe mo moli na faʻatupuina naʻo le maeʻa o le 2000. O iinei, o loʻo faʻafeiloaʻi ai le au faitau i moli paʻepaʻe mo moli.

atiina ae

O le ulua'i fa'apogai moli fa'apogai na faia i le semiconductor PN junction light-emitting principle na sau i le amataga o le 1960s.O mea na faʻaaogaina i lena taimi o le GaAsP, lea e tuʻuina atu le moli mumu (λp=650nm).Pe a oʻo i le 20 mA le avetaʻavale, o le susulu malamalama e naʻo ni nai afe o lumens, ma o le faʻaogaina o le malamalama e tusa ma le 0.1 lumen / watt.

I le ogatotonu o le 1970s, o elemene In ma le N na faʻafeiloaʻi ina ia maua ai e le LED le moli lanumeamata (λp=555nm), moli samasama (λp=590nm) ma le moli moli (λp=610nm), ma le faʻamalamalamaina o le malosi na faʻateleina foi i le 1 lumen/watt.

I le amataga o le 1980s, na faʻaalia ai le malamalama o le GaAlAs, ma faʻaalia ai le faʻamalamalamaga o moli mumu e oʻo atu i le 10 lumens / watt.

I le amataga o le 1990s, e lua mea fou, GaAlInP, lea e tuʻuina atu le moli mumu ma le samasama, ma le GaInN, lea e tuʻuina atu le lanumeamata ma le lanumoana, na faʻaleleia lelei, lea na faʻaleleia atili ai le faʻamalamalamaga o le LED.

I le 2000, o le faʻamalamalamaga o le LED na faia e le muamua na oʻo atu i le 100 lumens i le watt i le lanu mumu ma moli (λp = 615nm), ae o le susulu o le LED na faia e le vaega mulimuli i le lanu meamata (λp = 530nm) e mafai ona oʻo i le 50 lumens./watt.


Taimi meli: Sep-17-2022
WhatsApp Online Chat!